ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ HIZ KESMİYOR!

0
681

ALUEXPO 2015, 4. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Atatürk Hava Limanı karşısındaki İstanbul Fuar Merkezi’nin 9,10 ve11.Hollerinde düzenlenecek.

 

Hannover Messe Ankiros Fuarcılık A.Ş.’nin 2009 yılından bu yana düzenlediği ALUEXPO, üretimlerinde alüminyum ürün kullanan tüm sektörlerin ve alüminyum üreten ulusal ve global tüm firmaların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir platform olma özelliğini taşıyor.

 

TALSAD-Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği’nin desteği ile düzenlenecek olan ALUEXPO 2015, Türk alüminyum sanayisinin önde gelen üreticilerini, otomotiv, yapı, beyaz eşya, paketleme, savunma sanayi, enerji, havacılık ve ulaştırma gibi sektörlere alüminyum ürün sağlayan lider firmaları da ağırlayacak.

ALUEXPO 2015’de, 162’si yurt dışından olmak üzere 350’nin üzerinde firma yer alacak. 9. Holde yerli alüminyum üreticilerinin yansıra 10 ve 11. Hollerde yer alan sektörün global tedarikçi firmaları da ürünleri yaklaşık 70’i aşkın ülkeden gelecek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

 

Fuar kapsamında, TALSAD (Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği), TÜBİTAK MAM (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi) ve TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla fuarla eş zaman ve mekanda,  “7. Alüminyum Sempozyumu”  ve ayrıca bu yıl ilk defa “Alüminyumun Yaratıcı Elleri” konulu bir “ALUS2015 Fotoğraf Yarışması ve Sergisi” düzenlenecek.

 

Fuarda ayrıca İDDMİB ( İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği) stantlarında “Metalik Fikirler” proje etkinliği de yer alacaktır.

 

TALSAD Başkanı Ali Kibar; “ Alüminyum ihracatı 2104’de 2,5 milyar USD’ ye çıktı.  2015’ in ilk 6 ayında 1,2 miyar USD ihracat yapıldı”

 

TALSAD Başkanı Ali Kibar Aluexpo 2015 Fuarı’na ilişkin soruları yanıtladı.

 

–  Alüminyum sektörünün son 2 yıllık bir özetini yapmak gerekirse, yatırımlar, ihracat bağlamında bir büyüme söz konusu mu?

Türkiye alüminyum sektörünün gelişimi, bazı çevresel şartlardaki zorluklara rağmen devam etmektedir. Bunda alüminyum sanayicilerimizin girişimciliğinin ve uyum kabiliyetlerinin payı büyüktür. TÜİK verilerine göre 2012’den 2014’e alüminyum ürünlerinin ihracatı miktar olarak 584 bin  tondan 649 bin tona ve değer olarak da, 2,2 milyar USD’ den 2,5 milyar USD’ ye çıkmıştır. 2015’in ilk 6 ayında da 331 bin  ton ve 1,2 milyar USD ihracat yapılmıştır. Birçok alt sektörde yeni tesis ve geliştirme yatırımları yapılmaktadır; hatta kapasite fazlası olduğu söylenebilir. Bunun bir nedeni, sektör olarak üretemediğimiz ürünlerin üretilmesine imkân verecek, yeni pazarları bize açacak yatırımlardan ziyade, mevcut tesislere benzer teknolojiler kullanan yatırımların tercih edilmesidir. Devletimizin bu konuda bize yön göstermesi ve destek olması faydalı olacaktır.

–  Dünyada ve Türkiye’de ekonomik ve siyasi gelişmeler sektörü nasıl etkiliyor?

Siyasi ve ekonomik belirsizlikler, karışıklıklar ekonominin her sektörünü negatif etkiler. İhracat pazarı olarak büyük öneme sahip Avrupa ülkelerindeki ekonomik büyüme oranlarının hala sağlıklı bir düzeye çıkmamış olması, emtia piyasalarındaki ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, dünya piyasalarındaki faiz oranlarında beklenen artışlar, bazı komşu coğrafyalardaki karışıklıkların devam etmesi, genel seçim sonrası çıkan tablo, hem direkt olarak ürünlerimize olan talebi azaltmakta, hem de şirketlerin yönetmek zorunda oldukları riskleri arttırmaktadır. Tabii pozitif gelişmeler de vardır, örneğin İran’la yaptırımlar konusunda anlaşma yapılmasının önümüzdeki yıllarda Türkiye ekonomisine yeni fırsatlar yaratacağına  inanıyoruz.

 

–  Sektörün en etkin olduğu yan sektörler hangileri? (otomotiv, inşaat, beyaz eşya vb…)

Dünya genelinde ve ülkemizde inşaat, ambalaj, ulaşım ve özellikle otomotiv, dayanıklı tüketim en önemli alüminyum kullanım alanlarıdır. Bunun nedeni alüminyumun sahip olduğu üstün özellikleridir. Alüminyum korozyona dayanıklıdır, iyi ısı ve elektrik iletimi sağlar, hafiftir, estetik bir görünüme sahiptir, gıdaları korur ve sağlıklıdır. Bütün bunların üzerine bir de %100 geri dönüştürülme imkânını eklediğimiz zaman, alüminyumun çağımızın mucize malzemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

–  4.sü yapılacak Aluexpo fuarını nasıl değerlendirirsiniz? Ticari boyutu ne olur? Bir tahmininiz var mı?

Aluexpo 2015 fuarı İstanbul fuar merkezinin 8-9 ve 11. Hollerinde ve  9000 m2’nin üzerinde bir stant alanında gerçekleştirilecektir. 162’si yurt dışından olmak üzere 350’nin üzerinde firma, fuarda sergileme yapacaktır. 9. Holde sadece ülkemizin alüminyum üreticileri yer alacak  ve ürünlerini yaklaşık 70’i aşkın ülkeden gelecek ziyaretçilerin beğenisine sunup satış anlaşmaları yapacaklardır. Diğer hollerde ise, alüminyum sektörünün yerli ve yabancı tedarikçi firmaları sektör üreticilerinin her türlü ihtiyacına cevap verecek makina, ekipman, sarf malzemesi ve hammadde gibi ürünlerini sergileyeceklerdir. Özet olarak yapılacak iş görüşmeleri,  satışlar ve  ticari anlaşmalar ile Alüminyum sektörünün nabzı 8-10 Ekim 2015 tarihlerinde ALUEXPO fuarında atacak.

 

–  TALSAD olarak Ekim 2015’ deki fuarda ne gibi etkinlikler planlıyorsunuz? Yenilikler var mı?

Küresel Alüminyum sektörünün en önemli fuarları arasında yer alan ALUEXPO’da bu yıl ilk defa TALSAD, HM Ankiros Fuarcılık A.Ş., İMMİB – İstanbul Metal ve Maden İhracatçıları Birliği işbirliği ile “NİTELİKLİ ALIM HEYETİ” düzenlenecektir. Burada amacımız Türkiye Alüminyum üreticilerimizin var olan ihracat potansiyellerini artırmak, aynı zamanda yeni ihracat bölgeleri ve müşterileri kazanmalarını sağlamak ve dolayısı ile de ülke ekonomimize katkı sağlamaktır. Fuarımıza yeni bir nefes kazandıracağını düşündüğümüz ikinci etkinlikte, yine İMMİB-  İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri tarafından metal sektöründe sanayi ile akademinin bir araya getirilmesi amacıyla dördüncüsü düzenlenen Metalik Fikirler 4. AR-GE Proje Pazarı Etkinliğinin bu yıl ALUEXPO da yapılmasıdır. Geleneksel olarak ALUEXPO fuarlarımız ile eş zamanlı TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası ve TUBİTAK MAM ile birlikte düzenlediğimiz Alüminyum Sempozyumlarımızın 7.si ile bir taraftan Alüminyum sektörümüzün ekonomik ve bilimsel anlamda Dünyada ve Türkiye’de geldiği noktayı incelerken, diğer taraftan da teknolojik anlamda gelişmeleri ve yenilikleri öğretecek hem teorik hem de pratik birçok konuyu tartışmaya açacağız. Sempozyum etkinliğimiz içinde bir yenilik olarak bu yıl, yeni mezun olmuş ya da olacak genç mühendislerimize sektör profesyonellerimizin tecrübelerini aktarabilmek ve alüminyum sektörüne giden yolda ufuklarını aydınlatabilmek amacıyla öğrenci oturumu da gerçekleştireceğiz.  Ayrıca Sempozyum kapsamında bu yıl ilk defa “Alüminyumun Yaratıcı Elleri” konulu bir “ALUS2015 Fotoğraf Yarışması ve Sergisi” de düzenlenecektir