Erkan Koçali Yardımlara Devam Edeceğini Duyurdu

0
1237

İkinci uluslararası Âşık Şenlik Festivali’ Kars’ta yapıldı

Bu yıl 2.si düzenlenen Âşık Şenlik Festivali’ne 20’yi aşkın âşık katıldı. Azerbaycan, İran ve Gürcistan’dan gelen âşıklar katılımcılara ve misafirlere güzel eserlerini sundu. Kars İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü konferans salonundaki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Geceye katılan aşıklar barış pınarı harekatına katılan Mehmetçiklere kahramanlık şiirleri ve destanları okudu. Festivalin açılış konuşmasını yapan Karpat Genel Başkan’ı Erkan Koçali ve yönetim kurulu üyeleri  birlik ve beraberlik mesajları vererek ‘Biz tamamen kültürel bir çalışma yapıyoruz bir araya gelerek milletimiz, çocuklarımız ve kültürümüzü yarına bırakmamak için çalışıyoruz’ dedi. Program Kafkas Halk Oyunları ekibinin güzel gösterileri ile sona erdi.

Kars’a yaptığı yardım ve yatırımları ile öne çıkan ve takdir toplayan Karpat Genel Başkanı Erkan Koçali memleketi olan Arpaçay’a çok güzel bir kız öğrenci yurdu Türkiyede’ ki ilk sivil şehitler anıtı, yine Arpaçaylıların yararlanacağı her türlü donanımı yapılan çok amaçlı tesis ve taziye evinin de açılışını yaparak elinden geldiği kadar hemşerilerine yardımlara devam edeceğini duyurdu.

Kars’ta KARPAT Kültür Evi açıldı

Karpapaklar hakkında;

Karapapaklar adı siyah astragan kalpak giydikleri için Kafkasya’daki komşu halklar tarafından verilmiştir. Kafkasya’da yaşayan en eski Türk boylarından olan Karapapaklar’ın SULTAN ALPASLAN’ın  anadoluya girişinden sonra 1100 ’lü yıllar-da  anadolu’ya yerleşmişlerdir. Savaşçı bir toplum oldukları hayatlarını savaşarak kazandıkları . Yoğunlukla Kars, Çıldır, Ağrı, Muş, Kayseri, Sivas ,Manisa  ve Tokat çevrelerine yerleşmiştirler. Bazı tarihçilere göre sayıları  10 milyonu bulmakta-dır.Borçalı ve derbent Atayurtlarıdır.Atilla’nın ölümünden sonra (453) Bizans saldırıları sonucu Hunlar sahneden çekildi. Bu yıllarda Kuzey’den Kafkasları aşarak Kür Irmağı boylarına Oğuz Türklerinden olan iki yeni boy geldi. Borçalı ve Kazaklı olarak anılan bu boylar bugün  Karapapak  olarak bilinen Türklerin atalarıdır. Osmanlılar döneminde bu topluluk içinde ‘’Türük’’ kelimesi kullanılmıştır. Türük  ‘’konar-göçer-köylü halk’’ anlamına gelmektedir. 12. 13. Yüzyıllara geldiğimizde Borçalı ve Kazaklı toplulukları Karapapak olarak adlandırılmıştır.Karsın kurtuluşunda karapapakların önemli rolü olmuş-tur. Karapapaklar dil, lehçe, mutfak ve müzik kültürü gibi konularda Azerbaycan Türklerine çok yakındır. Sadece mezhep farklılıkları vardır. Buna rağmen her iki kesimde birbirlerini genellikle farklı nitelendirmektedirler. Azerbaycan’da Azerilik, Borçalı’da Karapapaklık öne çıkmaktadır.