“Hayır, Sandığınız Gibi Değil” Galeri KHAS’da Açıldı!

0
661

7 Eylül–1 Kasım 2015 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak olan ve Kahraman’ın, edisyon eserlerden hazırladığı “Hayır, sandığınız gibi değil” adını taşıyan sergide 13 sanatçının işlerine odaklanılıyor. Sergide, Ahmet Duru, Ahmet Polat, Ardan Özmenoğlu, Buğra Erol, Erdoğan Zümrütoğlu, Fırat Engin, Gözde Türkkan, Hale Tenger, Mustafa Horasan, Seçkin Pirim, Selçuk Ceylan, Sıtkı Kösemen ve Orhan Cem Çetin’in işleri yer alıyor.

 

Edisyonlar Contemporary Istanbul’un özel girişimi CI Editions tarafından gerçekleştirilmiş koleksiyondan seçildi. Bu yönüyle gerçekleştirilen sergi ilklerden biri olma niteliğini taşıyor. Kahraman serginin bu yönüyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çağdaş sanat dünyasının Türkiye’de sahip olduğu düzey evrenseldir. Bu sanatı oluşturan geniş alanda son kuşak sanatçılar son derece etkileyici yapıtlar üretiyor. Bu yapıtlar çeşitli mecralarda izleyiciye ve izlerçevreye yayılıyor. Fuarlar aracılığıyla da evrenselleşmiş durumda. Ne var ki, çok zayıf olduğumuz ve hayli ihmal edilmiş alan. CI bu konuda önemli bir hamleyi geçen yıl başlattı. Biz de o birikimden önemli bir seçki oluşturduk. Bununla hem çağdaş sanatın yeni ve farklı bir çizgisini sunuyoruz hem de bu alanın daha geniş bir çevreye, tabana yayılması, yaygın olduğu tabanın genişlemesini umuyoruz.”

 

Serginin artistik içeriği ve başlığı konusunda da Kahraman şu görüşleri dile getirdi; “Bizim sanatımız doku, yapı ve tarih olarak gerçekçidir. Bu çok önemli bir erdemimizdir. Çağdaş sanat da bu gelenekten beslenmiştir. Gerçekle kurulan,toplumsal açılımlı işler çağdaş sanatımızın belkemiğini meydana getiriyor. Bunu önemsiyoruz. Türk çağdaş sanatının dünyayla eklemlenmesinin önemli olanaklarından biri budur. Ne var ki, sanatın özünde düşler, düşsellik, kurmaca, kurgu vardır. Sanat son kertede, hatta ilk evrede, imgelerle ilişkilidir.  Bu boyutun çağdaş sanatımızda çok verimli bir damar oluşturduğu açıktır. Ama ihmal edildiği kanısındayım bu damarın. Halbuki bugünkü dünya gitgide daha fazla düşsellikle, sanallıkla iç içe geçiyor. Bugünün dünyası tarihin hiçbir döneminde olmadığı ölçüde düşsel. Bu sergiyi gerçeğin düşle buluşturulduğu, gerçeğin imgenin ardına çekildiği yapıtlardan oluşturdum. Böylece gerçeğin de düşlerin de ‘sandığımız gibi’ olmadığını vurguluyorum. Gerçekle düş her zaman zıtlaşmaz. Öyle sanırız ama öyle değildir. Gerçek de sandığımız gibi değildir. Bu karmaşa, bu üretken, bu canlı çelişkiler bu sergide enine boyuna gösteriliyor. Hiçbir şeyin sandığımız gibi olmadığı bir dünyada bu sergi bir vurgu!”

Sergi 1 Kasım 2015 tarihine kadar Kadir Has Üniversitesi’nde görülebilir.