Kadın hastalıklarının çözüm yolları nelerdir?

0
1047

Kadın genital organlarda çeşitli hastalıklar ve kanserler bulunmaktadır, bu hastalıklar için doğru tanı ve tedavi yapılmazsa hastanın yaşam süresi ve kalitesini etkiler, özellikle kanser öncesi hastalıklar mevcut ise kanser olmadan tanı konulup tedavi edilmezse hastanın hem yaşam kalitesini ve süresini büyük bir oranda etkiler, dolaysıyla erken tanı ve tedavi oldukça önem taşımaktadır.

Günümüzde kadın genital organları için tarama testleri bulunması üzere erken tanı ve tedavi seçeneği mevcuttur, dolaysıyla erken tanı ve tedavi için düzenli aralıklar ile jinekolojik muayene ve takip önerilmektedir.

  1. VULVA KANERİ:

kadın dış genital bölgede bulunan kanserdir, bu hastalarda genellikle dış genital bölgede değişiklikler mevcuttur, bu değişiklikler kaşıntılı olabilir, bu hastalar genellikle birkaç kere tedavi olmuş ancak hastanın şikayetleri geçmemiştir. Bu hastalar tercihen bir jinekolojik onkoloji uzmanı tarafından muayene ve tedavi edilmesi önem taşımaktadır.

  1. SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ:

Rahim ağzı kanseri genellikle HPV virüsü nedeniyle oluşur, bu virüs genelde cinsel yolla bulaşır, kanser gelişmeden bir süre önce HPV virüsü etkisi ile kanser öncesi lezyonlar oluşur bu aşamada tanı ve tedavi yapılırsa hasta kanser ile karşı karşıya kalmaz. Kanser öncesi lezyonların tanısı ve tedavisinde kolposkopi ile değerlendirmek oldukça önemlidir.

  1. RAHİM KANSERİ:

Rahim kanserinin erken tanı ve tedavisi önem taşımaktadır, bu hastalar düzensiz adet kanamaları veya menopoz sonra kanamalar ile başvuru yaparlar veya hiç şikayet olmadan yapılan kontrol muayene ve ultrasonda bulunur, rahim ağzı kanserinde olduğu gibi rahim kanserinde de kanser öncesi lezyonlar bulunabilir ve bu aşamada yakalanırsa hastanın hayatı yön değiştirir, dolaysıyla rahim kanserinden korunmak için düzenli muayene ve takip çok önemlidir.

  1. YUMURTALIK KANSERİ:

Yumurtalık kanseri için erken tanı ve tedavi daha da önemlidir çünkü bu kanser geç tanımlanırsa tüm batın içi organlarına yayılıp ağır bir ameliyat gerektirmiş olup hastanın sağ kalım süresini belirgin olarak etkiler, bu hastalarda karın şişliği, kasık ağrısı ve diğer şikayetler bulunduğunda hastalık ilerlemiş olabilir dolaysıyla daha erken aşamada yakalayıp tedavi edilmesi için düzenli muayene ve takip önemlidir.

  1. ÖNEMLİ BİLGİ:
  2. Yakın akrabalarında meme, rahim, yumurtalık ve kalın basak (kolon) kanseri olan hastalarda daha düzenli jinekolojik muayene ve takip yapılmalıdır.
  3. Genital bölgede siğil olan hastalarda sadece siğil yakması yeterli değildir, bu hastalar yüksek riskli HPV virüsü açıdan incelenmeli, gerekirse kolposkopi ile değerlendirme yapılmalıdır.
  • Rahim ağzı kanser tarama testi ( smear testi) tek başına yeterli değildir, HPV testi ile birlikte yapılması önerilmektedir.

 

Bir çok hastalıklar konusunda uzman doktorlarla çözüm arayan Başarı Hastanesi, Kadın Hatalıkları Konusuna da büyük önem veriyor.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve jinekolojik onkoloji uzmanı olan Op. Dr. Jalal Raoufi, Başarı Hastanesi’nde başarıdan başarıya koşmaya devam ediyor.

Ünlü Op. Dr. Jalal Raoufi, kadın hastalıkları konusunda çarpıcı tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Op. Dr. Jalal Raoufi

  • JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ CERRAHİSİ:

Vulva, vajen, rahim ağzi, rahim, tüpler ve yumurtalık kitleleri ve kanserlerinin tanı, takip ve cerrahisi. Bu kanserlerin erken tanı ve tedavisi hayatı önem taşımaktadır.

  • PAP SMEAR ve HPV TARAMA TESTLERİ:

Kadın genital organlarında kansere neden olan en önemli etken HPV virüsüdür dolaysıyla anormal smear ve HPV’nin takip ve tedavisi düzenli olarak yapılmalıdır.

  • KOLPOSKOPİ

Kolposkopi rahim ağzının (serviks) kanseri ve kanser öncesi lezyonlarının tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Gönümüzde smear testi, HPV virüsü tarama testi ve kolposkopi ile değerlendirme sayesinde rahim ağzı kanser öncesi değişikliklerinin büyük kısmı yakalanıp tedavi edilmesi neticesinde rahim ağzı kanseri oranı azalmaktadır.

Kolposkopi

  • HİSTEROSKOPİK CERRAHİLER:

Histeroskopi rahim içi polip (et beni) ve miyomlarında, düzensiz ve aşırı adet kanamalarında, rahim içerisinde septum (perde), veya çeşitli nedenlerden dolayı rahim içerisinde oluşan yapışıklık nedeniyle adet kanamasında azalma için yapılan cerrahi yöntemidir, ek olarak çocuk isteği olan ve gebe kalamayan kadınlarda histeroskopi ile rahim içerisi değerlendirilip olası sorunlar giderilir. bu yöntemde hazne yolundan kamera ile rahim içerisine girilip gereken cerrahi işlem yapılır, hastada her hangi bir dikiş ve iz bulunmamaktadır.

Histeroskopi sonrası genelde hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir.

  • LAPAROSKOPİK CERRAHİLER (KAPALI AMELİYAT):

Yumurtalık kistleri, tüp hastalıkları, tüp bağlama işlemi, dış gebelik, rahimde miyom (ur) ameliyatları ve hatta rahim alma ameliyatlarında kullanılan bir yöntemdir, bu yöntemde kapalı olarak karını kesmeden ameliyat yapılması nedeniyle hasta için oldukça konforludur.

  • JİNEKOLOJİK CERRAHİLER:

Ur (Miyom), Yumurtalık kistleri, Çukulata kisti ve odakları (Endometriozis), Kadın genital bölgedeki organların gevşemesi ve sarkması (Pelvik organ prolapsusu), İdrar kaçırma (İdrar inkontinansı), Rahim sarkması ve Mesane sarkması için yapılan ameliyatlar.

  • GENİTAL ESTETİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİLER:

Doğum sonrası veya başka nedenlerden dolayı dış genital bölgede gelişen açıklıklar, sarkmalar ve gevşeklikler için yapılan ameliyatlar (perinoplesti) ve labialar için yapılan estetik cerrahiler (labioplast).

  • ANORMAL UTERİN KANAMALAR:

Fazla, düzensiz adet kanamaları veya adet arası kanamaları olan hastalarda düzgün tanı, takip ve tedavi önem taşımaktadır.

  • MEME KANSERİ TANISI OLAN HASTALAR VEYA BİRİNCİ DERECE AKRABASINDA MEME, RAHİM VEYA YUMURTALIK KANSERİ OLAN KADINLARDA JİNEKOLOJİK TAKİBİ:

Meme kanseri tanısı olan hastaların jinekolojik açıdan takip ve tedavisi oldukça önemlidir.

Ek olarak birinci derece akrabalarında meme, rahim veya yumurtalık kanseri olan kadınlarda da düzenli jinekolojik (kadın hastalıkları) ve meme muayenesi önerilir.