Petrol ekipmanlarını Türkiye’de üretiyoruz

0
1841

Dergimizin Yönetim Kurulu başkanı, Emin Dora Uçarer, Roleda Makine Kurucusu ve Genel Müdürü Selman Kadir Özkan ile röportaj gerçekleştirdi.İşte röportajdan öne çıkan bilgiler.

Sayın Selman Kadir Özkan, dergimizin okurları için kendinizi tanıtabilir misiniz?

1974 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdum. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Silvanda Yaptım. 1995 yılında Süleyman Demirel Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Daha sonra iş hayatına atıldım. Üniversite öncesi ve döneminde de , şantiyelerde her türlü işi yaptım. İşin çekirdeğine, aslında üniversiteyle birlikte başlamış oldum. 1998 yılından itibaren AGİ Grup isimli bir firmada, Makine Müdürlüğü yaptım. 2006 yılında da Fernat A.Ş isimli inşaat firmasında da 8 yıl Makine Müdürlüğü yaptım.

Kurucusu olduğunuz ve Genel Müdürlüğünü yaptığınız  Roleda Makine’nın tarihçesini anlatabilir misiniz?

2013 yılında 3 ortaklı Roleda Makine’yı kurduk. Ortaklarımızdan bir tanesi daha sonra ayrıldı. Şu an 2 ortak olarak devam ediyoruz. Ortağımla beraber 7 yıllık verdiğimiz mücadele sonrasında, Roleda Makine’yı, uluslararası bir şirket haline getirdik. Üretimimizin %80’ini ihracat yapıyoruz. Yaptığımız işlerin sadece % 20’sini Türkiye’de yani iç piyasaya üretiyoruz.

Roleda Makine’nın ana faaliyet kolları nelerdir? Neler yapıyorsunuz Roleda Makine olarak? 

Roleda Makine, Hes ve Ges yani Hidroelektrik ile Güneş enerjisi ile bütünleşmiştir. Hidroelektrik santralleri ile Rüzgar enerjisi üreten firmalara iş yapıyoruz. Bu işleri yapan firmaların akla gelebilecek her türlü çelik işlerini bizler üretiyoruz. Firmalara hem imalat hem montaj hem de servis hizmetlerini biz veriyoruz.

Ağırlıklı İtalya’ya iş yapıyoruz. Türkiye’de de Devlet Su işleri, Karayolları ve Hızlı Demiryollarına iş yapıyoruz..Ayrıca ana bir kolumuz daha var. Petrol sektörüne iş yapıyoruz. Petrol derken, Türkiye Petrol’leri ve Türkiye Petrolleri İnternational Campanaia’ya işler yapıyoruz.Şu anda Türkiye Petrolleri’nin işlettiği 35 kuyu var. Ayrıca özel sektörün Güney Yıldızı gibi ve yabancı firmaların petrol sahalarında ihtiyacı olduğu ekipmanlar var. O ekipmanların üretimine başladık. Bunlar yıllardır Amerika’dan getiriliyordu. Yaklaşık 2 senedir, bu ekipmanların Türkiye’de yapılabileceğini herkese gösterdik. Bunlarla ilgili yatırımlarımız halen devam ediyor. Türkiye’de Bu ekipmanların satışını daha iyi noktalara ulaşıtımak, en büyük hedefimiz. Çünkü Türkiye’de bunlarla ilgili hiçbir yatırımcı ve üretici yok. Bu kunuyu biraz daha geliştirebilirsek, bu sektördeki pastanın büyük bölümünün Türkiye’de yapılabileceğini düşünüyorum.

Başka iş kollarınızda var. Bunları da açıklayabilirmisiniz?

Bunların dışında büyük Müthaitlere ve büyük Holding’lere iş yapıyoruz.Bu büyük firmaların endüstiriyel yatırları var. Tekrar söylüyorum, bu firmaların akla gelebilecek her türlü Çelik işlerini, basınçlı kaplar, vanalar, Ges’ler, kapılar gibi akla gelebilecek tüm üretimleri yapıyoruz.

Bir İspanyol ortağım var. Ortağımla ciddi anlamda çok uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Rus’ların şu anda, Mersin’de yapımını üstlendiği Akkuyu Nükleer santraliyle ilgili, ortağım  İspanyol firmayla birlikte ciddi görüşmelerimiz var. Bu projede yaklaşık 20 milyar Dolar sevr.iyesinde bir yatırım . Bu projede yerli üreticilerle ilgili ciddi bir pay var. Hedefimizi yakalayabilmek için, bu paydan faydalanmak istiyoruz.

Roleda Makina’nın vizyon ve misyonundan bahsedebilir misiniz?

Çelik sanayi sektöründe güvenli, doğru, çevreci ve uluslararası standartlara uygun çözümler uygulayarak, değişime ve gelişime açık, kullanıcı ve çalışanların memnuniyetini en üst düzeyde tutan ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsallaşarak tercih edilen bir Dünya markası olmak.

Çelik sanayiinde can ve mal güvenliğini sağlayacak çevreci, uluslararası kalitede malzeme ve hizmet üretmektir.

Roleda Makina’nın önümüzdeki süreçte hedefleri nelerdir?

Biz uluslararası bir şirketiz. Bu yüzden de ilk hedefimiz, ihracatımızı arttırmak. Bunu yaparken firmamızı, Avrupa’nın diğer büyük firmalarıyla yarışabilecek konuma getirmek, hedeflerimizden bir tanesisidir. Yani , Türkiye’ye yapışan, ucuz işçilik ve kalitesiz ürün üretmekten çıkıp, daha adil ve teknolojisi yüksek işler yapmak en büyük hedefimiz.Bu yüzden çalışanlarımız daha kaliteli olabilmeleri için, yatırımımızın % 5’lik kısmını AR&GE çalışmalarına ayırıyoruz.

2021 yılında,  bahsetmiş olduğum enerji sektörü ve petrol sektörünü daha da büyütmek hedefindeyiz. Hedefimizi hem cirosal hem de istihdam anlamında büyütmek istiyoruz.Bu yüzden de Avrupa’da firmamızın ofisini açmayı planlıyoruz.

Şirketinizde, kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

Firmamızda, yaklaşık 250 kişi çalışıyor. 30 tanesi, çok başarılı Mühendis arkadaşlarımız. Grubumuzda kaliteli kişilerle çalışmak, hedefimize bir adım daha yaklaştırıyor bizleri.

Küresel salgını Roleda Makine olarak nasıl geçirdiniz? Sizleri ne kadar etkiledi?

Tabiki etkiledi. Cirosal olarak yaklaşık % 50 etkilendik. Dah önce söylediğim gibi bizler, İtalya’ya büyük işler yapıyoruz. Küresel salgında, Avrupa ülkeleri çok etkilendi. Özellikle İtalya adeta her şeyiyle çöktü diyebiliriz. 4 ay gibi bir süre çok ciddi sıkıntı yaşadı. Biz de, İtalyan’lara iş yaptığımız için, hedeflerimizi ister istemez askıya aldık. Piyasalar açılmaya başladı. Çalışmalarımızı  bu kayıplarımızı giderecek yönde yapıyoruz. 2021 yılına sarkacak projelerimiz oldu. Pandemi döneminde, istihdam anlamında bir azaltmaya gitmedik. Üstüne üstlük istihdamı artırdık. Pandemi döneminde bir çok sanayi sektörü büyük etkilendi. Bizlerde etkilenen firmalar arasında yer aldık.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile aranız nasıl? Sorunlarınızı nasıl hallediyorsunuz?

Bakanlığımızla ilgili çalımalarımızda aracı danışman firmalarla iş birliği yapıyoruz. Bakanlıkla özellikle, teşviklerle ilgili işlerimiz oluyor. Danışman firmamız bu işleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla başarılı bir şekilde bizim işleri yürütüyor. Yani sıkıntımız yok diyebiliriz.

7 yıllık genç ve dinamik bir firmasınız. Bir çok ya tamamlanmış ya da devam eden projeleriniz var. Bu konuda bizlere neler anlatabilirsiniz

2013’ten bugüne kadar “Non Stop” çalıştık. Her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay ve her geçen yıl çalışmalarımız katlanarak büyüdü. Bu başarılarımız, daha önceki iş deneyimlerimiz ve insani ilişkilerimiz, bizim büyümemimizi sağladı. Dünya’nın bir çok yerine giderek, kendi sektörümle ilgili ciddi çalışmalar yaptım. Bizler bir çok eşiği atlamamıza rağmen ben, hala “Yolun Başındayız” diye düşünüyorum.

Roleda Makina,  Türkiye’de bir çok baraj, boru hattı ve Hes projelerine adını yazdırdı. Nasıl bir duygu bu?

Böyle büyük projelerin arasında olmak, tabiki bizleri gururlandırıyor.Gerçekten büyük projelerin içerisinde yer aldık. Özellikle, Türkiye’den geçen Doğal Gaz boru hatları projelerinin hemen hemen tamamında yer aldık. Uluslararası bir projeydi.  Yabancılarla  memnuniyet anlamında, karşılıklı büyük tecrübeler oluşturduk. Barajlar konusunda çok tecrübelendik. Her gittiğimiz barajlarla ilgilide gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

Sayın Genel Müdürüm, koyu Beşiktaş’lı olduğunuzu biliyoruz. Son olarak bu konuda yorum yaparmısınız?

Bende kongre üyesiyim.Benim Beşiktaş’lılığım biraz atadan. babadan gelir.Bu yönetimi destekliyorum. Geçmiş dönem yönetimlerinin ciddi anlamda eleştirilerim var. Bu yönetimin Ahmet Nur Çebi başkanının, başarılı olacağını canı gönülden diliyorum. Fikret Orman başkanla tanışmama rağmen, Beşiktaş’ı batırdığına inanıyorum.  Bir Beşiktaş’lı olarak teknik direktörümüzün Rıza Çalımbay olmasını isterim.