Sanayinin güneydeki üssü: Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi

0
972

‘’Günümüzde 22 farklı sektörde orta ve büyük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdiği AOSB’miz, Türkiye’deki 300’ü aşkın AOS içerisinde ilk 5’te yer almayı başarmıştır.  Hedefimiz büyüklük ve kapasite bakımından ilk 3’e yükselmektir.’’

1.Bekir Bey, bize kendinizden ve göreve ilk başladığınız yıllardan bahseder misiniz?

1995 yılında Adana Organize Sanayi Bölgesinde arsa alarak sanayiciliğe başladık. 23 yıldır aile şirketimiz olan Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş. Organize Sanayi Bölgemizde üretimini sürdürmektedir.

5 yıl Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. 8 yıldır Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimi sürdürmekteyim. Aynı zamanda Organize Sanayi Bölgelerinin Üst Kuruluşu olan OSBÜK’de Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

  1. Türk sanayisinin güneydeki üssü olan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşundan ve zaman içindeki gelişiminden bahseder misiniz?

Adana’da, Ceyhan D-400 Karayolu üzerinde tarıma elverişli olmayan alanda kurulan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemiz  (AOSB), 41’inci yaşını kutladığımız bu yıl itibariyle 16 milyon metrekarelik alanda 5 kıtadan yatırımcıların bulunduğu, 434 işletmede yaklaşık 40 bin kişinin istihdam edildiği bir Organize Sanayi Bölgesi konumundadır.

Günümüzde 22 farklı sektörde orta ve büyük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdiği AOSB’miz, Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş birçok markanın da üretim üssü durumundadır. Bölgeye ulaşım; karayolu, demiryolu ve havayolu ile sağlanmaktadır. Bölgemiz, Adana Havalimanı’na 28, Mersin Limanı’na 98, İskenderun Limanı’na 80, Yumurtalık Limanı’na 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bölgenin güneyinden D-400 Devlet Karayolu, kuzeyinden TEM Otoyolu ve içerisinden Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolu geçmektedir.

AOSB’miz 1977’de kurulmuş ve 1985 yıllarında sanayici yatırım yapmaya başlamıştır. AOSB’miz, altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla Türkiye’deki 300’ü aşkın OSB içerisinde ilk 5’te yer almayı başarmıştır.  Hedefimiz, büyüklük ve kapasite bakımından ilk 3’e yükselmektir.

Bugün itibariyle bölgemizde 589 adet sanayi parselimiz bulunmaktadır. Sanayi parsellerimizin toplam alanı 10.748 dönümdür. AOSB’mizin 41’inci kuruluş yıldönümünde yatırımcılarımıza tahsis edilebilecek durumda olan ve farklı yüz ölçümlere sahip 41 adet sanayi parselimiz mevcuttur. Tahsis edilebilecek arsaların toplam alanı ise 438 dönümdür. Organize Sanayi Bölgemizde yatırımcılarımız için alt ve üst yapısı hazır, sorunsuz bir bölgede, hiç bir ilave ücret talep etmeden, metrekaresi 150 TL’den başlayan fiyatlarla arsa tahsisi yapılmaktadır.

  1. AOSB’nin yeni yatırım ve projelerinden bahseder misiniz?

2015-2018 yılları arasında AOSB’mizde büyük yatırım olarak; kullanma suyu 2. Arıtma Tesisi, ishale hatları, su depoları, mevcut alan elektrik hatlarının yer altına alınması ve ilave alanın tüm altyapıları tamamlandı. Toplam 132 milyon TL yatırım yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından TEM otoyoluna ulaşımı kolaylaştıracak alternatif  OSB-Otoban bağlantı yolu yapımı çalışmaları sürüyor. Kamulaştırması AOSB’ye ait bu yol için hazırladığımız proje Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından onaylandı. Çatalan suyunu tüm sanayicilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Çatalan suyu 1. etabı ile 140 sanayicimiz içme suyuna kavuşmuştu. 352 sanayicimiz ise ASKİ’nin 2. etap çalışmalarının bitirilmesini bekliyor. Bölgemizde faaliyette bulunun işletmelerin ihtiyacını karşılamak üzere D-400 Karayolu üzerinde Akaryakıt/LPG satış ve servis istasyonu için çalışmalara başladık.

Bölgemizin 30 yıllık enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla genişletme alanı sınırları içerisinde ulusal hatta entegre olacak yeni indirme merkezi için TEİAŞ’a da yer tahsis çalışması yapıldı.

AOSB’mizin marka değerini güçlendirecek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, bölge içerisindeki Hacı Oğuz Camii yanında toplam alanı 13.000 metrekare olan AOSB Yürüyüş/ Koşu Parkı Projesi için gerekli adımları attık. Ayrıca, bölgemize değer katacak olan, içerisinde yürüyüş parkurlarının ve kafelerin de yer aldığı toplamda 13.500 metrekare alanlı Şehitler Parkı Projesinin çalışmaları devam ediyor.

Aynı zamanda 1.735 metre kare alan üzerinde 4 yıldızlı otel projemiz var. 37 standart ve 4 suit oda, 2 adet tenis kortu, 1 futbol ve 1 basketbol sahası, 500 kişilik balo/toplantı salonu, 2 adet 20’şer kişilik ve 1 adet 15 kişilik toplantı salonu, spa merkezi ve fitness salonları, kafesi ve restoranların yer alacağı otel projemiz 8 katlı olacaktır.

  1. Seçim sonrasında önemli konular olan ekonomi, üretim, istihdam ve ihracatı ön plana alan politikaların süratle uygulamaya konması noktasında beklentileriniz ve yorumlarınız nedir?

Ülkemiz, 24 Haziran’da yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Bu kapsamında yapılan düzenlemelerle birçok yeni adımlar atıldı.  Bu yeni sisteminden sanayiciler olarak, ülkemizin üretim ve istihdama katkısını bekliyoruz. Üretimi ve istihdamı destekleyecek ve sanayimizin tamamen katma değeri yüksek ürün üretebilecek şekilde gelişmesini sağlayacak çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz. İş dünyası ve sanayiciler olarak, bu yeni sistemde üretime ve ekonomiye katkı sağlayacak kanun ve yönetmeliklerin bir an önce çıkarılarak faaliyete geçirilmesini arzu ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, daha önce yapılmayanların yapılmasını ve yine daha önce yapılan düzenlemelerin de iyileştirilmesini sağlayacak adımların atılmasını bekliyoruz.

‘’Bütün insanlığı hedef alan terör saldırıları, biz sanayicileri yatırım, üretim ve istihdama katkı sağlama hedeflerimizden asla alıkoyamayacaktır.’’

  1. 2017’de yüzde 7,4 olarak gerçekleşen Türkiye ekonomisinin büyümesi bu yıl da devam etti. Yılın ilk çeyreğinde de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla yüzde 7,4 artış gösterdi. Peki, yılın ikinci çeyreği sizce nasıl geçecek?

2017’de tüm olumsuzluklara rağmen hiç beklemediğimiz bir büyüme gerçekleşti. Güzel bir büyümeydi. Fakat dünyada gelişen olumsuzluklar, hele ki şu günlerde başladığımız ekonomi savaşlarında; ABD’nin Çin’e ve İran’a yaptırım uygulaması, dolaylı olarak da Türkiye’yi de ilgilendiren konunun içine girmesiyle 2018’in dört ve beşinci ayından itibaren ekonomik verilerimiz maalesef bozulmaya başladı. Bu ekonomik verilerde döviz kurlarının hızlı artışı üretim ve sanayiyi çok derinden etkiledi. Bunlarla alakalı olarak, biz 2018’de 2017’deki gibi bir büyümeyi kesinlikle beklemiyoruz. Bunu daha az zararla atlatmamız için daha önce söylediğimiz gibi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bunun için önlem alınmasını hükümet yetkililerimizden ve devletimizden bekliyoruz.

  1. Ülke olarak son yıllarda zor süreçlerden geçiyoruz. Güneydoğu sınırında yaşanan olaylar Adana Sanayisi’ni olumsuz etkiledi. Peki, şuanda toparlanma süreci nasıl geçiyor?

Jeopolitik konumu itibariyle ülkemiz her dönemde terör saldırılarına hedef olmuştur. Terör olaylarının ülkemize verdiği zararlar anlatılamayacak kadar büyüktür. Bütün insanlığı hedef alan terör saldırıları, biz sanayicileri yatırım, üretim ve istihdama katkı sağlama hedeflerimizden asla alıkoyamayacaktır. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için çaba gösteren sanayiciler olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomiye değer katmak için el birliği ve

güç birliği içinde yolumuza devam edeceğiz.

  1. Adana ihracatçısı son derece yoğun çalışıyor ve dünyanın her yerine erişmeye ve ulaşmaya çalışıyor. Ağırlıklı olarak hangi ülkelerde hangi sektörler buluşuyor bizimle paylaşır mısınız?

Adana genelinin ihracat rakamı 2 milyar dola yakın… Bu 2 milyar dolarlık ihracatın yarısına yakını AOSB’mizde bulunan sanayici ve üretici firmalarımız tarafından karşılanmaktadır. Adana ihracatımız özellikle tekstil ağırlıklı ve Avrupa ülkelerine yoğunlukla yapılıyor. Bunun nazarında da AOSB’miz karma bir OSB olduğu için Ortadoğu tarafına Irak, İran, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ve az da olsa ABD’ye ihracatımız var. Genel çerçevede baktığımızda, Adana hem Avrupa hem Amerika hem de Ortadoğu ülkelerinin tamamına ihracat yapan bir şehrimizdir.

  1. Teşvik tedbiri alınması sanayi de yatırımları arttırdı mı?

Teşvik tedbirleri istihdamı artırdı. Özellikle İstihdam Seferberliği adı altında yapılan teşvikler istihdama katkı sağlamıştır. Bizim yine yatırım ve üretim yapan sanayicilerimizin katkı oranları var. %25+15 gibi bu katkı oranları 2018’in sonuna kadar geçerli… Vergisel anlamda, yatırım yapanların daha az vergi ödeyerek daha fazla yatırım yapma olanağı var. Biz bunun 2019 yılında da devam etmesini istiyoruz. Uygulamanın devam etmesinin, üretim ve istihdama katkı sağlayacağına inanıyoruz.

  1. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olana kalifiye eleman sorunu hakkında neler söylemek istersiniz? Bu sorunun çözümü noktasında tavsiyeleriniz var mı?

AOSB’mizde faaliyet gösteren sanayicilerimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak hem Teknik Meslek Lisemiz hem de Teknik Bilimler Yüksek Okulumuz var. Bu okullarımızda eli anahtar tutan insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak bu yeterli mi? Bize göre yeterli değil. Bu konuda da bizzat Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ortak projeler yapıyor. Bu her iki bakanlığımız arasındaki her OSB’ye yeni bir teknik lise yaptırılması kararı çok olumlu bir gelişme ve bunun devam etmesini istiyoruz. Daha önceleri sanat okulları vardı. Bu okulların eli anahtar tutabilecek insanlar yetiştirmek adına rehabilite edilmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı ve devletimize çok büyük işler düştüğüne inanıyorum. Ülkemizin ve memleketimizin kalkınması buradan başlayacak.  Bu 3-5 yılda düzelecek işler değil ancak bu konuda adımlar atılırsa 15-20 yıl sonra çok iyi konumda olacağımıza inanıyoruz.

  1. Hızla büyüyen ve gelişen e-ticaret konusunda toplam perakende satışların %5’ ine sahip olan e-ticaretin 2020 yılına kadar ikiye katlanacağı öngörülüyor. E-ticaret konusunda yorumunuzu alabilir miyiz?

Teknoloji hızlı gelişiyor. Yeni nesil daha hızlı hareket edebiliyor. Bizler de teknolojiye ayak uyduracağız. Başka çaremiz yok. Uluslararası dilde Endüstri 3.0, Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0’lerden bahsediliyor. Bizler Endüstri 4.0’lere her yerde ulaşmış değiliz. Amacımız, bütün sanayi işletmelerinde Endüstri 4.0’ın uygulanmasıdır.

Teşekkür ederim.